Λήδα Βαρβαρούση : “Το παιδικό βιβλίο είναι επικοινωνία”

Λήδα Βαρβαρούση : “Το παιδικό βιβλίο είναι επικοινωνία”

Η ζωή μου είναι ένα βιβλίο με σκίτσα.

Από πολύ μικρή είχα την τάση να ζωγραφίζω παντού και πάντα.

Μεγαλώνοντας άρχισα να γράφω ποιήματα, να χορεύω και να τραγουδάω.

Διαβάζουμε στο σάιτ της κυρίας Βαρβαρούση.

Η κυρία Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα. Διδάσκεται ζωγραφική κοντά στους εικαστικούς Ελένη Αντωνίου και Δημήτρη Μάζη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Βακαλό. (ζωγραφική, γραφιστική, εικονογράφηση, φωτογραφία). Το 1983, η Λήδα Βαρβαρούση εργάστηκε ως εικονογράφος σε εταιρεία παραγωγής ταινιών και κινουμένων σχεδίων ενώ από το 1985 σε διαφημιστικές εταιρείες, ως καλλιτεχνική διευθύντρια δημιουργικού. Το 1990, η Λήδα Βαρβαρούση κέρδισε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Διαφήμισης, για την καμπάνια «Σαντορίνη» της εταιρείας Μπουτάρη- Leo Burnett Από το 1993 έχει γράψει 15 βιβλία και εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία στην Ελλάδα από τα οποία κάποια κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Μέσα σε αυτά τα πιο γνωστά είναι η σειρά της «Τρελοδαγκωνίτσες»* που γράφει και εικονογραφεί, ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μάϊκ ο Φασολάκης που είναι Best sellers & long sellers 2006. Κερδίζει πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το South East Europe Children Literature Center- Sofia Bulgaria, για το βιβλίο της «Ένα Σκουλίκι με φτερά» -σειρά «Τρελοδαγκωνίτσες», εκδ. Παπαδόπουλος.  Το 2006, η Λήδα Βαρβαρούση εικονογραφεί το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού «Η γλώσσα μου» και το λεξικό της Α’, Β’και Γ΄ δημοτικού. Το 2009 συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της «Μια παρέα με καρδιά» που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης( Κείμενα -Εικόνες) 2010 Δημιουργεί τη μασκώτ «Ελπίδα» που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα». Το 2014 εικονογραφεί για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα, το βιβλίο «Τα αστέρια της Ευρώπης» Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα», η Λήδα Βαρβαρούση συνεργάζεται στενά με σχολεία, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες και δήμους για την διάδοση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Είναι μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Σήμερα, φιλοξενούμε αυτή την υπέροχη εικαστικό και λογοτέχνη, Λήδα Βαρβαρούση, στο MAXMAG για να μας μιλήσει για το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, για την εικονογράφηση, το παιδικό βιβλίο και φυσικά για την άλλη της μεγάλη αγάπη…τα ζώα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Στέλλα Γιαννοπούλου

Στο βιβλίο αναφέρεστε στη Λούνα, ένα θηλυκό σκυλί, το οποίο θέλει να παίξει μπάλα. Το ότι η ηρωίδα μας είναι «γένους θηλυκού» γίνεται για να τονισθεί η ισότητα των φύλων;

Η Λούνα είναι πραγματικός σκύλος και είναι θηλυκός. Είμαι πολύ τυχερή που την έχω και μοιραζόμαστε την ζωή μαζί. Ήταν η έμπνευση και έγινε χαρακτήρας για τα βιβλία της σειράς «ΛΟΥΝΑ» Η Λούνα είναι ένα παιδάκι και τα παιδάκια παίζουν μπάλα. Τα κορίτσια μπορούν να παίξουν εξίσου καλά μπάλα αν αυτό τους αρέσει
και το δείχνουμε στο βιβλίο.

Η μοναξιά που βιώνει η Λούνα ,κατά την μετακόμισή της, την στεναχωρεί. Αν έπρεπε να δώσετε κάποιες συμβουλές σε γονείς που αντιμετωπίζουν ανάλογη κατάσταση τι θα τους λέγατε;

Εδώ η Λούνα ένιωθε χαρούμενη στο καινούργιο της σπίτι αλλά λίγο λυπημένη που ήταν μόνη της. Όταν άκουσε τα παιδιά του διπλανού σπιτιού να παίζουν απλά ήθελε να παίξει μαζί τους.
Κατά την άποψη μου καλό είναι οι οικογένειες όταν μετακομίζουν σε νέα σπίτια να έχουν επαφή με τους γονείς και τα παιδιά της νέας γειτονιάς έτσι ώστε να δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Άλλωστε είναι ευτυχισμένος όποιος έχει καλό γείτονα!

Εκτός από συγγραφέας, μαζί με την κυρία Agnes Verboven, είστε και η εικονογράφος του βιβλίου. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα στάδια εικονογράφησης ενός βιβλίου;

Αυτή η σειρά έχει μεγάλη ιστορία. Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να δημιουργήσω αυτήν την νέα ηρωίδα, με την οποία ζώ μαζί. Καθοριστικό όμως για την τελική της δημιουργία ήταν η συνάντησή μου με την Agnes Verboven, συγγραφέα και εκδότρια από το Βέλγιο όπου συμπράξαμε για να σηκώσουμε τον πήχη ψηλά. Η Λούνα «κατασκευάστηκε» με υλικά διεθνών προδιαγραφών για να μπορέσει να ταξιδέψει και να διαβαστεί σε όλο τον πλανήτη.
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό βιβλίο και με την εικονογράφηση;

Από όταν ήμουν μικρό παιδί εμφανίστηκε ο καλλιτέχνης μέσα μου σε πολλά επίπεδα. Φυσικά είχα την τύχη να αναγνωριστεί αυτό από το περιβάλλον μου και να ενδυναμωθεί. Με έμαθαν να αγαπώ και τα βιβλία από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι αγκαλιά με τα άπαντα του ‘Άντερσεν και να λέω: «Θέλω να γίνω ζωγράφος βιβλίων!» Φυσικά αργότερα ήθελα να γίνω αστροναύτης αλλά που ξέρεις; Όσο υπάρχω ελπίζω!
Σπούδασα ζωγραφική, visual arts, γραφιστική ,χορό και τραγούδι.
Κατόπιν εργάστηκα σε κινηματογραφικά studio και διαφημιστικές εταιρείες.
Αφού έγινα μαμά έφυγα από τα εξαντλητικά ωράρια των εταιριών και ασχολήθηκα με την εικονογράφηση και την συγγραφή για να είμαι κοντά στα παιδιά μου. Την Ίριδα και τον Πάρη.

Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια σχετικά με το παιδικό βιβλίο; Έχετε κάποια έντονη ανάμνηση;

Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή τα παιδικά βιβλία ήταν δυσεύρετα και ακριβά. (Αναφέρομαι στα picture books) Οπότε το βιβλίο ήταν δώρο που περίμενα με μεγάλη λαχτάρα. Επίσης η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο ήταν συναρπαστική! Λάτρευα τα βιβλία που αναφερόντουσαν στην ζωή των ζώων και αυτά που οι ήρωες τους ήταν ζώα. Φυσικά ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Κίπλινγκ και ο Άντερσεν ήταν αγαπημένοι μου. ‘Όμως μου διάβαζαν πολύ ποίηση και με πήγαιναν στο θέατρο. Αυτοί ήταν οι μεγάλοι μου δάσκαλοι. Οι ιστορίες πάντοτε με μάγευαν.

Πιστεύετε ότι οι αναμνήσεις αυτές (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) σας οδήγησαν στην ενασχόλησή σας με το παιδικό βιβλίο;

Πιστεύω πως ναι. Επειδή αυτός ο κόσμος που σκηνοθετώ και δημιουργώ έρχεται κατευθείαν από το παιδί που ζει μέσα μου και θέλει απλά να επικοινωνήσει με άλλα παιδιά.

Ποια βιβλία θα προτείνατε να υπάρχουν σε μια παιδική βιβλιοθήκη;

Εμπνευσμένα παραμύθια δημιουργών από όλον τον κόσμο. Ποίηση, κόμιξ, περιοδικά για παιδιά. Φανταστικά, ιστορικά και επιστημονικά. Να μπορεί ένα παιδί από πολύ μικρό να έρθει σε επαφή με τον κόσμο μέσα από τα βιβλία και αυτό να μην το εγκαταλείψει ποτέ στην ζωή του.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρόλο του παιδικού βιβλίου στην προσχολική ηλικία;

Είναι θεμελιώδης. Όλες οι βιβλιοθήκες πρέπει να έχουν τμήμα για μικρά παιδιά, όπου εκεί το παιχνίδι και το βιβλίο να γίνονται ένα με το παιδί. Αυτή είναι σημαντική πρόταση επειδή με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς τον άνθρωπο αναγνώστη από την προσχολική ηλικία μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
Το παιδικό βιβλίο στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία, στο σπίτι, παντού.
Το παιδί μέσα από τα βιβλία μπορεί να καλλιεργήσει την αισθητική του, το χιούμορ του, την περιέργειά του, να γνωρίσει τον άλλο και τον εαυτό του.

Ποια χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να έχει το ιδανικό παιδικό βιβλίο;

Το παιδικό βιβλίο είναι επικοινωνία. Χρειάζεται να εμπνέει, να θέτει ερωτηματικά, να δίνει αφορμές για συζήτηση με τον γονιό και τους φίλους, να τρέφει την φαντασία, τα συναισθήματα, να διδάσκει, να θέτει κανόνες ή να τους ανατρέπει , να δίνει χαρά και γέλιο ή προβληματισμό. Αυτό ακριβώς κάνουμε με την νέα σειρά της Λούνα, θέτουμε ερωτήματα. Ο γονιός ή ο δάσκαλος να μιλήσουν με το παιδί. Να ανοίξουν κουβέντα.
Όπως στο βιβλίο «Λούνα, μου αρέσει να παίζω μπάλα» που η Λούνα κρύβει την μπάλα στον κήπο της και λέει ψεματάκι ότι δεν την τάχα έχει δει. Φυσικά όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο, να μπορεί να συζητάει.
«Ποιος ο λόγος που η Λούνα έκρυψε την μπάλα;
Θα το έκανες αυτό εσύ;
Αν ναι, γιατί;
Αν όχι, τι θα έκανες;….»

Το βιβλίο «Λούνα μου αρέσει να παίζω μπάλα». Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται και για ποιους λόγους να το επιλέξει κάποιος;

Το βιβλίο μας είναι για παιδιά τριών με πέντε ετών. Είναι μια είσοδος στα πρώτα παιδικά βιβλία. Είναι από τα βιβλία που λέμε σαν πρώτες ιστορίες, στις πρώτες ηλικίες και θέλουμε τα θέματα να είναι κοντά στην πραγματικότητα των παιδιών και να μπορούν αναγνωρίσουνε τις καταστάσεις.

Η «Λούνα» είναι μια νέα σειρά βιβλίων. Πότε να περιμένουμε το επόμενο και ποιο θα είναι το περιεχόμενό του;

Πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι θα εμφανιστεί η νέα ιστορία. Το θέμα δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω ακόμα αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό! Ήδη η σειρά αριθμεί έξη βιβλία.
Ελπίζουμε να αγαπηθεί από τον κόσμο και να βρει τον δρόμο της μέσα στην καρδιά των παιδιών.

Με την Λούνα πηγαίνουμε μαζί και στις Ζωγραφηγήσεις, όπου αφηγούμαι και εικονογραφώ τις ιστορίες της!
Αν θέλετε να της γράψετε και να την δείτε στις νέες της περιπέτειες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της ή μαζί μου στις σελίδες
FB: Luna the dog
FB: Painttellings
Και στο www.lidavarvarousi.com